Hannan historiikki Muistatko kun Alppilassa ...

Vuodet 2005 - 2015

Päästyämme nyt toimimaan Kumppanuustalo Hannan puitteissa hienossa vanhassa Sedmigradskyn talossa kiinnostuimme talon ja alueen historiasta uudella tavalla. Kokoonnuimme ensin pienellä ryhmällä ja kuinka ollakaan olemme nyt aloittamassa Kumppanuustalo Hannan ja Alppilan historiikin kokoamista. Olemme löytäneet mielenkiintoisia kontakteja alueella nyt ja ennen asuneisiin, joilla on mielenkiintoisia muistoja kerrottavana.

Kokoonnuimme ensimmäiseen avoimeen muisteluiltaan Kumppanuustalo Hannan salissa 24.11.2005. Pauli Hartzell Kirstarin Jengistä ja Stadin Slangi ry:stä muisteli aluksi lapsuuttaan Sedmigradskyn pienten lasten koulussa / leikkikoulussa 1930-luvulla. Läsnäolijat muistelivat eri vaiheita talosta ja keskustelu oli vilkasta. Hilkka Kuusinen Alppila Seurasta oli koonnut näyttelyn vanhoista valokuvista. Keskustelimme myös siitä miten jatkossa tullaan järjestämään tämä historiikin kerääminen.

Toiseen tilaisuuteen kokoonnuimme syksyllä 3.10.2006 kuuntelemaan kun Pirjo Timonen-Hakala muisteli aikaa, jolloin hän asui talossa 1920-luvun lopulla.

Historiaryhmä kokoontui jälleen 15.5.07 suunnittelemaan historiikin tekoa. Pohdimme aiheen rajausta; tehdäkö vain Kumppanuustalo Hannan / Sedmigradskyn talon historiikki vai laajempi ottaen mukaan ympäristön asioita ja asukkaiden muisteloita. Päätimme, että Mia Kunnaskari alkaa selvittää, mitä historiikkeja on jo tehty alueelta ja mitä aineistoa meillä jo on ja mitä on saatavilla arkistoista. Seuraavaksi kokoonnumme määrittelemään historiikin sisältöä ja rajausta. Selvitämme myös mahdolliset artikkelien kirjoittajat. Alamme myös selvittää rahoitusmahdollisuuksia aineiston toimitustyön tekemiseksi.

Historiaryhmä kokoontui 23.8.2007, kun saimme vieraaksemme nykyisin Sveitsissä asuvan Brita Kunzin (os. Nyren). Brita muisteli kouluaikojaan sotavuosina 1939-1942 ja esitteli valokuvia, askarteluja ja käsitöitä. Kiitos Brita! Lue täältä (pdf) lisää vierailusta. Hannassa työskentelevän valokuvaaja Vesa Sorjosen valokuvassa vasemmalta Hilkka Kuusinen, Mia Kunnaskari, Anneli Honkonen ja Brita Kunz. - Mia kertoi historiikin etenemisestä, aineistoa on jo mukavasti kasassa ja näille sivuille on piakkoin tulossa tiivistelmiä talon vaiheista. Lisäksi Vesa kerää kuvamateriaalia talon historiasta.

kuntz.jpg

Materiaalia on kerätty läpi vuosien ja vuonna 2012 aloimme koota kaikkea materiaalia yhteen tulevaa 100-vuotisjuhlavuotta varten. Mia Kunnaskarin elävät tekstit ovat olleet luettavissa Alppila sivuilla jo usean vuoden ajan ja hyödynsimme niitä lähteineen myös rakennuksen 100-vuotisjuhlalehtisen koostamisessa vuodelle 2013. Juhlistimme vuotta useilla tapahtumilla ja päätimme juhlimisen tammikuulle 2014 lasten tapahtumaan (25.1. klo 10-14). Tämä siksi että rakennuksen historiaa selvitellessämme kävi ilmi, että ensimmäiset lapset tulivat rakennukseen kouluun tammikuussa 1914. 
Iloista on, että meillä täällä Hannassa on niin taitavaa väkeä että saimme toteutettua julkaisun molemmilla kotimaisilla kielillä, suomeksi ja ruotsiksi. Materiaalia saimme myös koulun entisiltä oppilailta ja heidän kotiarkistonsa sekä Kaupunginmuseon arkistot ovat olleet korvaamattomia. Kiitämme myös Sedmigradsky Säätiötä yhteistyöstä ja materiaalin lainaamisesta juhlavuoden näyttelyihin. Juhlavuoden julkaisu Sedmigradskys Småbarnsskola. II. & Kumppanuustalo Hanna (1913-2013)löytyy nettiversiona tämän www.alppila.net etusivun Hannan historiikki osioista. Kumppanuustalo Hannan toimintaa ylläpitää Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveysviraston Aluetyön yksikkö ja infoa löytyy lisää Helsingin kaupungin sivuilta www.hel.fi/hki/sosv/fi/aluetyo kohdassa asukastilat ja Kumppanuustalo Hanna.    

Kumppanuustalo Hannan vuonna 2005 alkanut toiminta juhlii 10-vuotista taivaltaan 2015. Tällöin keskitymme enemmän Hannan toimintaan, mutta rakennuksen 100-vuotisjuhlajulkaisuun olemme koonneet enemmän alkuaikoja ja muistoja sieltä. On ollut upeaa, kun ikäihmiset, jotka pieninä lapsina ovat täällä leikkineet ja uusia asioita oppineet, ovat halunneet jakaa muistojaan meidän kanssamme. Samoin vuosisadan puolessa välissä koulua täällä käyneet ovat kertoneet millaista leikkikoulun /  lastentarhan / päiväkodin arki silloin oli. Juhlavuosi käynnistyi 7.2.2013 ja ohjelmassa oli useita tapahtumia pitkin vuotta muisteluiltoja ja musiikkia ja monenlaista mukavaa. Syksyllä 4.9.2013 klo 18-21 oli vuoden pääjuhla jossa julkistettiin Sedmigradskyn muotokuva ja myöhemmin esitettiin myös juhla-DVD, johon on kerätty haastatteluja ja materiaalia usean vuoden ajan ja erityisesti vuonna 2012 ja 2013 alkuvuodesta. Juhlijoita oli runsaasti ja kivaa oli kaikilla.

Juhlavuosi huipentui tammikuussa 2014 Lasten taidenäyttelyyn "Saaristo - Skärgården" jossa taiteilijoina olivat pienet leikki-ikäiset Sedmigradskys Småbarnsskolan Degeröstä ja kouluikäiset Aleksis Kiven peruskoulun 3.taideluokka. Opettajat mukana ja taidenäyttely on ollut yksi kauneimmista ja upeimmista näyttelyistä Hannassa. Rakennuksen omistajan Helsingin Toimitilat Oy:n sivuilta www.helsingintoimitilat.fi löytyy kuvia ja koostetta näyttelystä ja myös Juhlavuoden päättäneestä Lasten päivästä Hannasta 25.1.2014. Pienet ja suuret viihtyivät ja nauttivat 100-vuotta vanhan talo kaunottaren "sylissä" tekemällä ja touhuamalla sekä oppimalla jälleen jotain uusia asioita yhdessä. Muistot jäävät mieliimme ja sydämiin! 

Kumppanuustalo Hannan 10-vuotista yhteistoiminnan juhlaa juhlimme 5.2.2015. Talon toimija järjestöjen (mm. Alppilan Työttömät Työnhakjiat ry) kutsusta juhlavieraanamme oli Presidentti Sauli Niinistö. Tunnelma oli erittäin lämmin ja sydämellinen. Presidentti keskusteli monen Hannan kävijän ja työntekijän kanssa tutustuessaan Hannan toimintaan. Hän kiinnitti erityisesti huomiota yhteisöllisyyteen ja sen merkitykseen ihmisten hyvinvoinnissa ja arjen mielekkyydessä. Kahvihetken jälkeen talon 3.kerroksessa käytiin vielä keskustelu Hannan räätälöidystä työllistämisestä ja työllisyyden edistämisestä ja myös nuorten työllistymiseen liittyvistä asioista. Keskusteluun osallistui eri ikäisiä ihmisiä sekä sosiaalialan ammattilaisia jotka kertoivat kokemuksiaan presidentille keskustelun pohjaksi. (Artikkelit; Hufvudstadsbladet  6.2.2015 , Talentia lehti helmikuu 2015 sekä Presidentin kanslian sivut/vierailut 5.2.2015) 

Presidentin vierailulla ja hänen arvostuksellaan Hannan toimintaa kohtaan oli meille kaikille hurjan iso merkitys! Ja luonnollisesti ihan jokaikisellä juhlassa ja talon toiminnassa mukana ollevalla on iso iso merkitys meille kaikille. Kumppanuudesta Hannassa saamme sellaista voimaa arkeen jota on vaikea selittää sanoin. Aina ei ehkä sanoja tarvitakaan vaan pieniä arjen tekoja, joista kasvaa onnen pieniä pisaroita!    

Vuonna 1997 meillä, alueen asukkailla, järjestöillä, kaupungin viranomaisilla  ja oppilaitoksilla oli yhteinen unelma tilasta ja talosta jossa voisi tehdä ja toimia, edistää yhteisöllisyyden voimalla alueen asukkaiden hyvinvointia, harrastaa ja työllistyä, jakaa osaamista ja olla tukiverkkona silloin kun tukiverkkoja tarvitaan. Meillä oli unelma mahdollisuuksien talosta ja sellaisen me myös saimme! Yhdessä sen teimme ja yhdessä jatkamme kohti tulevaa kaikki yhdessä!

Kumppanuustalo Hannan 100-vuotisjuhlajulkaisu 2013

 

Yhteystiedot:

Sturenkatu 12 | 00510 Helsinki
(Sturenkadun ja Porvoonkadun kulmassa)
Raitiovaunut: 1, 3, 8, 9     
Bussit: 23, 50, 51, 58, 59, 70

www.alppila.net
Hannan sote-sivusto
Tietoa asukastoiminnasta

Facebook
hanna.kumppanuustalo@hel.fi

Aukioloajat:

Olemme avoinna ma-pe klo 9-15. Aukioloaikapoikkeukset löydät kausiohjelmasta.

HELSINKI Tunnus VALKOINEN pienempi 

Talon sosiaaliohjaaja:

Jaana Turpeinen, puh. (09) 310 73934, jaana.turpeinen@hel.fi

Johtava sosiaaliohjaaja/Asukastalotyö ja Kampin kappeli:
Vaula Walo, puh. (09) 3102 4323, 040 336 0918, vaula.walo@hel.fi

Asiakaspalautetta Kumppanuustalo Hannan toiminnasta voi antaa sähköisesti netissä http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/palaute 
Tämän www-sivuston kautta voit antaa palautetta kaikesta Helsingin kaupungin toiminnasta.
 Hannan piha